Meslek Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Meslek Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

 

İş arıyorum diyenlerin bir meslek seçmeden önce mutlaka düşünmesi gereken konulardan birisi de çalışacakları meslek grubunun ve mesleğin seçimidir. Yapılan seçimlerin hayatımızı yönlendirdiği bir gerçek olduğundan dolayı yaptığımız meslek seçimleri de hayatımızı bir o kadar yönlendirmektedir. Örneğin mühendis olan bir gencin kendi dalında uzun yıllar kariyer yaparak yükselmesi mümkün iken ve aynı zamanda bir satış görevlisinin uzun yıllar kariyer yaparak yükselmesi mümkün iken bazı mesleklerde böyle bir şans bulunmamaktadır. Eğer imkan mevcutsa bu tür meslek seçimleri yapmamak daha mantıklı olacaktır. Fakat bunun dışında daha bir çok seçim faktörü bulunmaktadır. Bu yazıda size bu seçim kriterlerini derledik ve anlaşılır bir dille sunacağız.

 

Meslek tercihi yapmadan önce ilk yapmanız gereken kendi kişiliğinizi ve karakterinizi tarafsızca analiz etmektir. Size uygun mesleği seçebilmek için en iyi yöntem kendinizi, yeteneklerinizi, durumlara nasıl tepki verdiğinizi ve diğer insanlardan farklı olan yönlerinizi analiz etmek ve sınıflandırmaktan geçer. Bunun için öncelikle yeteneklerinizi ve iyi olduğunuz konuları bir süre düşünmenizi öneriyoruz. Bunun için aceleci olmanıza gerek yok. Eleman ilanları ve iş ilanları konusunda araştırma yapıyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz. 1 hafta boyunca iyi olduğunuz konuları ve yeteneklerinizi detaylı bir şekilde düşünün ve bir kağıda aktarın. Kağıda yeteneklerinizi aktarırken ne kadar iyiyseniz bunu 10 üzerinden puanlandırın. Örnek verecek olursak, eğer bilişim sektöründeyseniz ve web tasarım yeteneğine sahipseniz, bunu "web tasarım - 5/10" olarak yazabilirsiniz.

 

Yeteneklerinizi sınıflandırmanın ardından durumlara verdiğiniz tepkilere ve kişisel özelliklerinize sıra geldi. Herkesin diğerleri ile aynı olan bir mizaç tipi bulunur. Örneğin çok sinirli ve hemen sinirlenen insan tipi bu mizaçlardan birisidir. Ya da heyecanlı ve kolay heyecanlanan birisi de kendine has gruba dahildir. İş arayanlar ve eleman arayanlar bu tür şeylere dikkat etmelidir. Kendinizi dışarıdan izliyor gibi yapın ve bir süre hareketlerinizi ve duygularınız gözlemleyin. Bunları da bir kağıda geçirebilirsiniz. Aynı şekilde 10 üzerinden puanlayabilirsiniz. Örneğin "yaratıcılık 5/10" yeterli olacaktır. En sonunda size yakın gelen meslekleri de detaylıca inceleyin. İlk görüşte güzel gelip de işin içine girdiğinizde kötü gelebilecek meslekler bulunmaktadır. Bunlara dikkat edin ve tüm bunları birlikte harmanlayıp meslek seçiminizi yapabilirsiniz.

Copyright © 2018 isinibul.com